Categorie

IPS Teofan, la hramul Mănăstirii Bisericani

Data evenimentului:
Publicat

Duminică, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a poposit la Mănăstirea Bisericani, la sărbătoarea hramului bisericii voievodale a acestei vechi aşezări monahale, o sărbătoare cu o tradiţie de peste 500 de ani.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat, începând de vineri şi până duminică, în judeţul Neamţ, unde a făcut mai multe vizite pastorale la mănăstiri şi biserici din această zonă. Duminică, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bisericani, una dintre mănăstirile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care şi-a serbat hramul.

Hramul Mănăstirii Bisericani, o tradiţie de peste 500 de ani

Ieri, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a poposit la Mănăstirea Bisericani, unde sute de credincioşi s-au adunat la sărbătoarea hramului bisericii voievodale a acestei vechi aşezări monahale, o sărbătoare cu o tradiţie de peste 500 de ani. Credincioşii s-au închinat la moaştele Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, apoi au participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Alături de stareţul Mănăstirii Bisericani, protos. Serafim Mihali, din soborul de slujitori au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi,  din judeţul Neamţ, preoţi şi monahi de biserici şi mănăstiri din zonă. După săvârşirea Sfintei Liturghii, credincioşii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi au primit rugăciunea de dezlegare rostită de Înalt Preasfinţitul Teofan.

„Nu există o veste mai bună pentru omenire decât cea a Bunei Vestiri“

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după săvârşirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat importanţa momentului Bunei Vestiri pentru viaţa fiecăruia dintre noi. „Cu toţii avem parte în viaţă de veşti bune şi de veşti rele. Am pierdut pe cineva dintre cei dragi, avem o problemă de sănătate, se întâmplă ceva rău în ograda unui fiu, a unui frate, a unui cunoscut de-al nostru. Copiii au reuşit la examen, analizele ne-au ieşit bine sau am primit, cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce ne-am dorit. Sunt veşti rele şi veşti bune cu care ne întâlnim, fiecare dintre noi, la nivel individual. Dar astăzi, în această zi de mare sărbătoare, putem vorbi şi despre o veste rea şi o veste bună la nivelul întregului Univers. Vestea cea rea este izgonirea lui Adam din rai. În ciuda atâtor şi atâtor evenimente negre prin care omenirea a trecut de-a lungul timpurilor, nu a fost o veste mai rea decât atunci când, din cauza îndepărtării sale de Dumnezeu, Adam a părăsit împărăţia cerurilor, cum nu a fost o veste mai bună decât cea adusă de Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit Fecioarei Maria faptul că Îl va naşte pe Mesia, cel de veacuri aşteptat. Prin Adam, prin greşeala şi păcatele lui, omul a fost izgonit din rai, iar prin curăţenia, prin viaţa sfântă a Maicii Domnului, prin faptul că a devenit născătoare de Dumnezeu, drumul închis de greşeala lui Adam a fost redeschis. Nu întâmplător, troparul praznicului de astăzi începe prin cuvintele «Astăzi este începutul mântuirii neamului omenesc» şi fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: «Eu unde mă regăsesc? În Adam, care fuge de la faţa lui Dumnezeu, sau în cuvântul Maicii Domnului, care spune: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!». Să rămânem, deci, cu această întrebare şi să ne străduim, de-a lungul vieţii noastre, să nu mai fugim, să nu ne mai ascundem de Dumnezeu precum Adam odinioară şi, atunci când El ne strigă, să-I răspundem: «Iată robul Domnului! Fie şi mie, Doamne, după cuvântul Tău»“, a subliniat Înalt Presfinţitul Părinte Teofan.

Procesiune cu icoana Maicii Domnului

După cuvântul de învăţătură adresat de IPS Teofan la Mănăstirea Bisericani, preoţi, monahi şi credincioşi au pornit în procesiune, pe drumul de la biserica voievodală la biserica nouă a mănăstirii, închinată Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Bisericani. În biserica nouă a mănăstirii, aflată în stadiul pregătirii pentru pictură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit slujba Aghezmei mici, a binecuvântat şi a urat spor pentru bunul mers al lucrărilor şi i-a stropit pe credincioşii participanţi la procesiune cu apa sfinţită. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bisericani s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care au fost invitaţi toţi cei care au ţinut să fie aproape de obştea de la Bisericani, în această zi importantă din viaţa vechii aşezări monahale.

(sursa: doxologia.ro)

Citește alte articole despre: